Væsker

Hvis din bil ku’ skåle, ville den gøre det i bremse-, køler- og sprinklervæske

Værd at vide!

Bremsevæske går i forbindelse med luften. Husk derfor altid at sætte låget på bremsevæskebeholderen. Efterhånden bliver bremsevæsken også kontamineret af kondens i luften, hvilket går ud over rør, slanger og pakninger i hele systemet. Udskift derfor gerne bremsevæsken med jævne mellemrum.

Sådan skifter du bremsevæske

Brug gerne en hjælper til at træde på bremsepedalen, mens du lufter ud i systemet. Alternativt kan du bruge en bremseudlufter, så systemet kommer under tryk og dermed selv presser den nye væske igennem systemet.

1. Hæv bilen og afmontér alle 4 hjul.

2. Lokalisér bremsevæskebeholderen og skru låget af. Ofte sidder beholderen helt oppe ved torpedopladen og har et låg på, hvor der står hvilken DOT-type, der skal påføres.

3. Brug en fladkærvet skruetrækker til at løfte filteret op og ud af beholderen. Vær opmærksom på, at det ikke er alle beholdere, hvor filteret kan afmonteres.

4. Brug en stor pipette til at suge det meste af bremsevæsken op af beholderen og tøm den over i en dunk eller opsamlingsbakke.

OBS: Bremsevæske er noget meget krads stads og ætser både lak, hud, øjne og tøj. Vær derfor forsigtig: Undgå at dryppe og benyt gummihandsker.

5. Du har brug for enten en bremseudlufter eller en hjælper, når du skal skifte bremsevæske.

Bremseudlufter: Følg manualen, der kom med bremseudlufteren og montér det låg, der passer til din bremsevæskebeholder. Fyld en passende mængde ny bremsevæske på udlufteren, så den ikke løber tør undervejs, og skru låget fast på bremsevæskebeholderen og udlufteren. Pump herefter, indtil systemet er sat under passende tryk.

Hjælper: Vedkommende skal sidde bag rattet og trykke på bremsen, når du siger til. Fyld bremsevæske direkte på bremsevæskebeholderen til væskestanden er halvt fyldt op. Husk at fylde efter imellem hver udluftning.

6. Start med den bremse, der er længst væk fra bremsevæskebeholderen. Vip gummihætten af udluftningsskruen og hav en opsamlingsbakke klar til at opsamle væsken. Pres slangen ned over udluftningsskruen og løsn udluftningsskruen, indtil der kommer væske ud af systemet.

Bremseudlufter: Hold øje med luftbobler og lad væsken løbe, indtil den er helt klar eller har samme farve som den nye væske.

Hjælper: Løsn udluftningsskruen og få din hjælper til forsigtigt at træde bremsepedalen i bund. Spænd udluftningsskruen og bed hjælperen om at slippe pedalen. Gentag proceduren, indtil væsken er uden luftbobler, og væsken er klar eller har samme farve som den nye væske.

7. Gentag processen ved samtlige hjul og tjek dem en ekstra gang for luft og urenheder.

8. Sæt hætterne på udluftningsskruerne, tør efter med en klud og montér hjulene igen.

9. Pump bremsepedalen, til den er hård. Kør herefter en kort testtur for at sikre dig, at bremsepedalen er stram og kontant, og at bilen standser som den skal.

Om kølervæske

Kølervæske er beregnet til at holde temperaturen nede på din motor. Løber du tør for kølervæske, kan bilen ikke køre. Hold derfor jævnligt øje med kølervæske-standen.

OBS: Fyld ikke postevand i kølersystemet!

Kølervæske fås i forskellige farver – typisk blå og rød. Blå er beregnet til støbejernmotorblokke, rød til aluminiumsmotorblokke.
Bland ikke de forskellige kølervæsker og hold dig til den type, der er anbefalet til din bil.

Sådan efterfylder du kølervæske

1. Sørg for, at bilen ikke er driftvarm.

2. Skru låget af kølervæskebeholderen og fyld op, indtil væskestanden når lige op under max. Der skal nemlig være plads til, at væsken udvider sig, når bilen bliver driftsvarm. 

Om sprinklervæske

Sprinklervæske er beregnet til at vaske forlygter og forrude rene for insekter, støv, trafikfilm, salt og andet snask. Og husk: Du får den sprinklervæske, du betaler for. Der er nemlig forskel på, hvor effektive de forskellige mærker er. Du kan roligt blande forskellige væsker. Om vinteren skal du bruge én, der er frostsikret, og når du skifter til sommerdæk, kan du samtidig gå over til sommersprinklervæske.

Sådan skifter du sprinklervæske

1. Køb en lille plastiktragt til at have i bilen. Paptragte er ikke optimale – men bedre end ingenting. En plastiktragt kan bruges til alle væsker, sørg blot for at tørre den godt af efter brug.

2. Pop låget af sprinklervæskebeholderen, stik tragten i hullet og hæld til beholderen er fuld.

God arbejdslyst!

 

Bemærk: Brugen af anvisningerne sker på eget ansvar. Vi er ikke ansvarlig for fejl, tab eller anden skade – direkte eller indirekte – ved at følge anvisningerne.

Hent guiden her